dinsdag 26 februari 2019

Kerk en Koning

Herbouilly - La Chapelle. Gisteren was het vooral een tocht door de bossen, vandaag waren het de open ruimtes die de sfeer bepaalden. 

De besneeuwde vlakte (wat heet "vlak") van Darbounouse er Pot de Play in de voormiddag, de veel lager gelegen vlakte van La Chapelle en Vercors waar de lente met de eerste bloemen en vlinders doorbreekt, in de namiddag. 

De kern van la Chapelle is merkwaardig harmonieus, met brede straten en alle gevels op dezelfde manier netjes afgewerkt. Het hele centrum (behalve de kerk en school waar het dorp was bijeengedreven) was immers platgebrand door de Duitsers bij het neerslaan van de opstand van 1944; alles is daarna in één keer herbouwd. Ik bezoek er ook de koer van de gefusilleerden en de ruïnes van de middeleeuwse burcht. Rond de burcht ontstond het eerste dorp. Na verloop van tijd ontstond op de vlakte aan de voet van de burchtheuvel, 500 m verder, een tweede dorp en daar kwam ook de kapel. De twee kernen kregen de logische namen "kapel" en "kasteel". En toen de koning geen interesse meer had en dat verouderd prutsburchtje tot ruïne liet vervallen werd la Chapelle op de duur de naam voor het hele dorp. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten