zaterdag 28 mei 2022

Paden van vele duizenden jaar oud.

Dag 0 Die - Vassieux

Vroeg vertrek in Die. De camping is nog half ingeslapen als we vertrekken. Misschien is "pas ingeslapen" juister voor sommigen : er was een openluchtfuif aan de gang een paar km verderop en toen die klaar was kwamen er nog een paar luidruchtig terug. 't Zal wel de drank zijn zeker?

We komen toe wanneer tientallen verkopers hun kraampjes opzetten op de markt. Wat een overdaad aan lekkere dingen. We houden het bij wat lokale kaas, enkele taartjes, heerlijke olijven en verse kersen. Al de rest is te zwaar. 

Door de vroege start doen we de klim bij aangename temperaturen. Eerst door akkers en hooiland, dan door een mengeling van bos, gele brem en palmtakstruiken. Dit pad moet zeker al bestaan sinds de Romeinse tijd, toen Die een grote stad was en wol en kaas vanuit de Vercors goed kon gebruiken.

Op de Col de Vassieux worden we verwend. De wolken die er sinds gisteren al hardnekkig hangen, lossen op en het zonnetje komt meespelen. We kunnen dus toch die picknick doen met zicht op Die en alle bergen (mmm, eerder bergjes) in de omgeving.

Geen vale gieren vandaag : teveel wind en te weinig thermiek hier : de gieren zitten elders. Wel een hele rist vlinders, tegen mijn verwachtingen in.

Na de Col maken we nog een omwegje naar de Refuge de Vassieux in de buurt. De afdaling naar Vassieux loopt over brede boswegen. 

Later op de dag weten we dat al veel eerder, misschien al 10000 jaar of zo, onze route gebruikt werd door jagers en vuursteenbewerkers. Dit wordt allemaal uitgelegd in het museum dat gebouwd is op een enorme vuursteenwerkplaats waar grote stenen messen (15-20 cm) konden gemaakt worden. 

De camping is perfect. Enorm veel plaats in een reeks bloemenweiden en dennenbosjes, met mooie paarden als buren. 

Wonder boven wonder lukte het avondeten heel goed. We hadden afgesproken dat iedereen iets zou meebrengen. Er was - naar Vlaamse gewoonte - véél te véél. Het was echt lekker en het bracht de groep dicht bij elkaar. Artisanaal brood, veel slaatjes, een paar lekkere desserts en de lokale heerlijkheidjes uit Die.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten