zondag 29 mei 2022

Klim-bloemen

Dag 1 Vassieux - Fontaine de la Chau

De nacht op de camping in Vassieux was onwerkelijk stil. De wind was weggevallen en er was een magnifieke open sterrenhemel. Het wolvengehuil van de huskykweker kon dit alleen maar onderstrepen.

Na het ontbijt met restjes van gisteravond vertrokken we nu echt. Eerst de vlakte van Vassieux (enfin, als je de vele steenhopen en kraters vergeet). Dan een diepe vallei ; 400 m zakken en 500 m stijgen. De groep werd er helemaal uit elkaar getrokken. Sommigen doen zo'n klim op een uurtje al babbelend en bijna zonder te zweten, anderen gaan veel trager. Vroeger zouden die gezegd hebben dat ze op de adem trappen ; nu wijzen ze op de hartslagmeter die te hoog gaat.

In het beukenbos van de klim waren de voorjaarsbloemen al weg. Zodra we op het plateau waren, was elke vierkante meter een perfecte bloemenborder. De sterren van de show waren de honderdduizenden paarse en gele orchideeën. 

We trokken langs rustige brede boswegen naar de Fontaine de la Chau, één van de paar zeldzame bronnen op de plateau, op ca. 1620 m. We zijn goed vroeg op de bivakplek. Ieder zoekt een vlak plekje in een bloemenwei tussen groepjes sparren. Perfect gelegen om de Grand Veymont, ons doel van morgen, eens goed te bekijken.

Het avondeten organiseert zich vanzelf. Met iedereen rond 4 branders. Jan houdt het bij de 20e eeuwse aanpak en kookt iets met pasta. De meesten doen heet water bij een zakje gevriesdroogd spul. Ik doe heet water bij gekruide couscous en combineer dat met gedroogde groentenchips : werkt ook (en snel!).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten